Aralıklı oruç, gün içinde yemek yeme süresini sınırlamak için yeme aralıklarını düzenleyen bir yeme tarzıdır. Bazı yaygın aralıklı oruç sistemleri, 16 saatlik açlık aralığı (16 saat oruç) ve 8 saatlik yemek aralığı veya 5 olan 16:8 sistemidir; burada gerekli kalorinin yalnızca yüzde 25’i iki gün içinde alınır. hafta ve diğer beş gün ücretsiz: 2 yöntemdir. Oruçluyken yedikleriniz de çok değerlidir.
Kalorinizi kolay karbonhidratlardan, şekerden ve işlenmiş tahıllardan almak yerine kompleks karbonhidratları, meyve ve sebzeleri, sağlıklı proteinleri ve sağlıklı yağları tercih etmeniz önemlidir. 16:8 aralıklı oruç yönteminin kilo vermeyi desteklediği, kan şekerini iyileştirdiği, beyin fonksiyonlarını arttırdığı ve insan ömrünü uzattığı düşünülüyor. Aralıklı açlığın, açlık insülin seviyelerini %31’e kadar ve kan şekerini %3-6 oranında düşürdüğü, böylece diyabet riskini azalttığı ve kontrol ettiği bulunmuştur.
Aralıklı orucun ilk günlerinde açlık, halsizlik ve yorgunluk gibi kısa süreli olumsuz yan etkilere neden olabilir. Bazı hayvan çalışmalarında kadınlarda hormonal sorunlara yol açabileceği bildirilmiştir. Diyabet (özellikle Tip 1), kan şekeri regülasyonu ile ilgili sorunlar, düşük tansiyon, düşük kilo, yeme bozukluğu öyküsü, amenore öyküsü, sistemik ilaç kullanımı, gebelik veya emzirme gibi rahatsızlıklarınız varsa aralıklı oruca başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız. .
ketojenik diyet
Vegan – Vejetaryen diyeti
Vejetaryenlik, birçok Batı ülkesinde artan ve iskemik kalp hastalıklarına bağlı ölüm ve kanser riskini azalttığı bildirilen bir diyettir. Vejetaryen diyetler, kırmızı et, kümes hayvanları, balık ve deniz ürünlerinin diyet dışında bırakıldığı bir diyet olarak tanımlanmaktadır. Vejetaryen diyetleri çok çeşitlidir. Süt ve yumurta gibi bazı besinler tüketilirken sadece beyaz et tüketilen çeşitleri de vardır. Vejetaryen diyetler arasında en çok tanınanı ovo-lakto vejetaryen diyetidir. Bunda et ve et ürünleri diyetten çıkarılırken süt ürünleri ve yumurta tüketilir. Vegan diyeti, tüm hayvansal gıdaların diyetten çıkarıldığı bir diyettir. Vejetaryenler protein, omega 3 yağ asitleri, B12 vitamini, D vitamini, demir, kalsiyum, çinko gibi besin öğelerini normal bir diyete göre daha az alırlar. Bu yüzden eksikliklerinde destek şeklinde kullanmalıdırlar. Diyetlerinde mümkün olduğu kadar çok çeşitli ve kombine gıda setleri tüketerek besin eksikliklerini önleyebilirler.