Türk Hemşireler Derneği: “Uzaktan Eğitim Kabul Edilemez”
Uzaktan eğitim kararına yansımalar artıyor. Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler nedeniyle evleri yıkılan depremzedelerin aileleri Kredi ve Yurtlar Kurumları’na (KYK) yerleştirildi. uzaktan eğitim ileEğitim-öğretim yılını tamamlama kararı tepkilere neden oluyor. Karara Türkiye Hemşireler Derneği’nden (THD) bir tepki geldi.
Türk Hemşireler Derneği, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından açıklanan uzaktan eğitim uygulamaları konusuna tepki gösterdi. Bilim Sıhhat Haber Ajansı’na (BSHA) röportaj veren THD Başkanı Azize Atlı Özbaş, YÖK’ün uzaktan eğitim uygulamasının hemşirelik öğrencileri için kabul edilemez olduğunu söyledi. Özbaş, “90’dan fazla üniversite yöneticisi, 30’dan fazla hemşirelik özel dal derneği, alanda çalışan hemşireler, akademisyenler, öğrenciler ve meslek kuruluşları ‘birinci sınıf dördüncü sınıf ayrımı yaparak hemşirelikte uzaktan eğitim olmaz’ diyor, gerçekleştirmek için ısrar ediyoruz. anlamıyoruz” dedi.
Hemşirelik Eğitimi, Teori ve Uygulamanın Bir Karışımıdır.
THD Lideri Azize Özbaş, uzaktan eğitim sürecinin COVID döneminde yaşandığını ancak şu anda COVID sürecinde yaşanan afetten farklı dinamikleri ve farklı özellikleri olan bir afet sürecinde olduğumuzu kaydetti. Özbaş, “Pandemi sürecinde her alanda enfeksiyon riski vardı. O dönemlerde de sahada olmalıydık. Bu tür afetlerde mezunlarımız; Pandemi, deprem veya diğer afet koşullarında birebir çalışacak kişilerdir. Yani olağanüstü bir şey olduğunda öğrencileri alanın dışına çekmek, karşılaşacakları kurallardan muaf tutmalarına neden olur. Hemşirelik eğitiminin de şu özelliği vardır. Birinci sınıftan itibaren teorik bilgi ve beceri derslerimiz harmanlanır. Ve eğitimlerimiz teorik kısım veya pratik kısım olarak ikiye ayrılamaz. Temel hemşirelik kursları var. Bu dersler haftada iki buçuk, üç günü kapsayan değerli derslerdir. Temel derslerde sistemin veya durumun anatomisi, teorik hastalık bilgisi ve uygulama becerileri adeta bir duvar gibi birbiriyle harmanlanarak öğretilir. Bu yüzden ‘teoriyi internetten verdik, uygulama yüz yüze olacak’ gibi bir şeyi kabul edemeyiz. YÖK’ün açıklaması bize ilk bakışta çok net geldi ve sahada sevinçle karşılandı. Ne yazık ki, böyle olmadı.”
Çadır kentlerde öğrenciler için uzaktan eğitim şartı yoktur.
Depremden etkilenen birçok öğrencinin büyük sıkıntı içinde olmasına rağmen yüz yüze eğitimi tercih ettiğini belirten Özbaş, “Pandemi ile birlikte öğrencilerimiz uzaktan eğitimi deneyimlediler. Uzaktan eğitimin onlara neler verip veremeyeceğini gördüler. Bazı yöneticiler çadırkentlerde yaşayan öğrencilerin online eğitime katılabileceğini ancak 10 kişinin olduğu, internet alanında sorun yaşanan, insanların yiyecek bulmakta bile sorun yaşadığı yerlerin eğitim için uygun olmadığını savunuyor. Çadır kentler, bir öğrencinin hem fiziksel hem de zihinsel olarak analitik eğitim süreçlerini devam ettirebileceği ortamlar değildir. Bizim yapmamız gereken bu öğrencilere yüz yüze eğitim imkanı sağlamak ve eğitimlerine devam edebilecekleri bir organizasyon oluşturmaktır. Yurtlar depremzedeler için dolu olduğu için böyle bir süreçten bahsediliyor ama tüm sosyologlar, biz, aile uzmanları ve daha birçok profesyonel KYK yurtlarının ailelerin kalabileceği yerler olmadığı konusunda görüşlerimizi belirtiyoruz. Bir an önce farklı analizlerin bulunması gerektiğine inanıyoruz.”
Uzaktan Eğitim Uygulamasından Derhal Vazgeçilmelidir
THD Lideri Özbaş, “Hemşirelik eğitimi ve benzeri insana dokunan branşlarda okuyan öğrencilerin uzaktan eğitim uygulamasına bir an önce son verilmelidir” diyerek açıklamasına devam etti. Hemşirelik branşında teorik derslerimiz laboratuvar ortamında verilmektedir. Birinci sınıftan itibaren hastanede ve sahadayız. Son sınıf derslerini online yerine yüz yüze yapmaları hiçbir sorunu çözmeyecektir. Daha temel olarak birinci sınıftan itibaren hemşirelik eğitimi online olmamalı ve eğitimde sağlam temeller atılmalıdır.
THD Öğrenci Komitesi: Online Eğitimi Kabul Etmiyoruz!
Online hemşirelik üniversite eğitimine bir tepki de Türk Hemşireler Derneği Öğrenci Komisyonu’ndan geldi. Kurul yaptığı açıklamada şu cümlelere yer verdi: “YÖK Başkanı Erol Özvar’ın 17.02.2023 tarihinde 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi Basın Açıklamasının ardından birçok üniversitede hemşirelik eğitimi ile ilgili farklı senato kararları alınmıştır. Bu durum hemşirelik eğitiminde ülke genelinde bir standart sağlanamaması, eşitsizlik, ilk üç yılın çoğunlukla online eğitim ile yürütülmesi ve nitelikli hemşirelik eğitimi için gerekli olan temel kuralların giderek uzaklaşması riskini beraberinde getirmiştir. Dört yıllık hemşirelik eğitimine teorik bilginin yanı sıra yaratıcılık eğitimi de gerektiren hemşirelik temel dersleri dağıtıldı. Hemşirelik eğitiminin her aşaması mesleki beceri laboratuvarları, klinik ve uygulamalı alanda eğitim gerektirir. Pandemi döneminde eğitimimizin yaralarını saramazken, pandemi döneminde aldığımız uzaktan hemşirelik eğitiminde standarttan sapan farklı uygulamaları kabul etmiyoruz! Mesleğimizin temel bilgi ve becerilerinin 1., 2. ve 3. sınıflarda online olarak öğretilmesini kabul etmiyoruz. Hak ettiğimiz eğitimi almadan halkımıza ve hastalarımıza dokunmayı kabul etmiyoruz.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)